A cikória kávé az egyik legnépszerűbb koffeinmentes alternatíva, amelyet a cikóriagyökér pörkölésével készítenek. Az utóbbi évek mikrobiom kutatásai alapján egyre nagyobb figyelmet kaptak a prebiotikumok, melyek a bélflóránk egyensúlyban tartásában nagyon fontos szerepük van. Ilyen prebiotikum a cikóri gyökerében található inulin.

Az inulin hatása a bélflórára

Az inulin egy emészthetetlen élelmi rost, egy prebiotikum, amelyet a cikória gyökere nagy mennyiségben tartalmaz. Az emberi szervezet emésztőenzimjei nem bontják le, erre csak a vastagbélben élő mikroorganizmusok, főként baktériumok képesek.

Rendszeres fogyasztásával tulajdonképpen táplálékot biztosítunk a vastagbélben élő baktériumok, az úgynevezett probiotikumok számára, melyek a lebontásból származó melléktermékekkel táplálják a bélnyálkahártya sejtjeit.

Ez a folyamat hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk számára hasznos baktériumok a megfelelő mennyiségben lesznek jelen a bélflóránkban, ezáltal egy egészséges, kiegyensúlyozott bélflórát biztosítva számunkra.

Egy nem egyensúlyban lévő bélflórával sokkal nagyobb az esély arra, hogy gyengébb lesz az immunrendszered, rosszabb lesz az emésztésed, gyakrabban fordulhatnak elő kellemetlen tünetek, mint a puffadás, vagy akár súlyosabb vastagbélbetegségek. Amennyiben törekedsz az egészséges táplálkozásra és életmódra, ezeket elkerülheted.

Természetesen általános törvényszerűség nincs ebben, lehet nálad nem fog működni, de egy jó eszköz lehet erre a rendszeres cikória kávé fogyasztása.

A következőképpen foglalhatjuk össze az inulin bélflórára gyakorolt hatását:

  1. Prebiotikumként működik: Az inulin táplálékot jelent a bélbaktériumok számára, ezáltal pedig a bélnyálkahártya sejtjei számára.
  2. Segít fenntartani a bél mikrobiom egyensúlyát: Az inulin tápanyagforrásként elősegíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, így biztosítva a bélflóra egyensúlyát, vagyis a vastagbélben élő különböző baktériumtörzsek egyensúlyát.
  3. Javíthatja az emésztést: Az egyensúlyban működő bélflóra segít megelőzni a vastagbél betegségeket, és visszahat az egész emésztőrendszerünk megfelelő működésére. A jótékony baktériumok támogatása révén az inulin segít javítani az emésztést és csökkenteni a székrekedés és a puffadás tüneteit.
  4. Támogatja az immunrendszert: Az egészséges bélflóra egyensúlyban tartásával az inulin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

 

Hogyan fogyasszuk a cikória kávét?

A cikória kávé elkészítése egyszerű és gyors. Fél liter forró cikórifőzethez 1-2 teáskanál őrölt cikórigyökeret öntsd fel forró vízzel, várj néhány percet, amíg kiázik, és a nagyrészt leülepszik az edényed aljára. Majd leszűröd, és már töltheted is a csészébe. A legegyszerűbb megoldás a french press kávéfőző használata, amivel tényleg megúszhatjuk a felesleges szűrögetést.

A nap bármely szakában fogyasztható, ízlésednek megfelelően fogyasztva, forrón vagy hidegen, feketén vagy tejjel, esetleg édesítve.

Összefoglalás

A cikória kávé nemcsak ízletes alternatívát nyújt a hagyományos kávé helyett, hanem az inulin révén hozzájárulhat a bélflóra egészségének fenntartásához is. Az inulin prebiotikus hatásainak köszönhetően támogatja a jótékony baktériumok növekedését, javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert. Tehát legközelebb, amikor kávéra vágysz, érdemes kipróbálni a cikória kávét is!